uvod

Úřad městské části Brno-sever

Naleznete zde informace o činnosti zvolených zastupitelů, práci odborů, novinkách na úřední desce nebo tiskové zprávy vztahující se k  naší městské části.

familyfriendlycommunity
rodinna politika
ice logo
 

Výměna parovodů za horkovody v oblasti ulic Bratislavská a Soudní - 26. březen 2021

Snížení nákladů za topení, ale i čistější vzduch pro Brno. To jsou hlavní benefity postupné náhrady zastaralých parovodů za moderní horkovody. S rekonstrukcí rozvodné sítě započaly Teplárny Brno před deseti lety a také letos je v plánu její další etapa. Nahrazeno bude celkem pět kilometrů parovodů, náklady činí zhruba 260 milionů korun.
Práce, které by měly začít v druhé polovině dubna a potrvají zhruba do října, se letos dotknou v městské části Brno-sever především oblasti Bratislavská a Soudní. Celkem zde dělníci vymění zhruba půl kilometru potrubí. Na obou ulicích bude částečně omezena doprava, v ulici Hvězdova bude zjednosměrněna od ulice Spolková směrem k ulicím Francouzská a Bratislavská. Objízdné trasy povedou přes ulice Francouzská, Přadlácká, Spolková a Hvězdová. Dojde k přechodnému zrušení zhruba dvou stovek parkovacích míst.
„Budeme se snažit, abychom případné nepříjemnosti pro zdejší obyvatele snížili na minimum. V nejvyšší možné míře také zachováme průjezdy do vnitrobloků,“ ujistil Petr Večeřa z Tepláren Brno. „Každý vyměněný kilometr parovodu za horkovod znamená roční snížení emisí o 336 tun CO2. Po dokončení celé rekonstrukce to bude stejné, jako by z Brna zmizelo deset tisíc aut. Přepojením na horkovody každá z domácností ušetří v ročních nákladech za teplo v průměru kolem 1500 – 2000 korun,“ upozornil generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon na některé z přínosů rekonstrukce.

Teplárny Brno

SCHÉMATA PŘECHODNÉHO DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ NALEZNETE ZDE.